The Construction of A 5kg Cake

macam gempak je title entry ni … heheh
to tell you the truth, in my opinion cake decoration works is not much different from construction works or even architectural works. for an instance, kerja2 menyalut cream pada kek i referred to as similar to kerja2 melepa simen pada batu bata/ikat batu.

last weekend adalah kerja2 construction mencantumkan 6 biji kek bersaiz 7inx7in menjadi sebiji large kek. customer nak kek seberat 3kg with condition kek mestilah large enough to feed 300pax. she doesn’t mind kalau kek itu nipis. but i can’t compromise when it comes to taste and quality. dan aku tak buat kek just for the sake of getting money. i care about my cakes and i care about what i deliver to my customer.

tebal kebiasaan kek coklat ku withinj the range 2.5 inches. tapi kali ni aku kurangkan kepada 1.5in to achieve the required width. alhamdulillah kek tak terlalu nipis dan masih kekal kelembapannya. aku bimbang sungguh kalau2 kek terlalu nipis jadi crunchy ditepi2nya.

next comes kerja2 mencantumkan kek. garu kepala juga aku buat matematik dalam kepala. finally i decided to bind the cakes together dengan menyalut kek dengan choc ganache pada lapisan pertama. i know memang most cake guna choc ganache yg sama aku gunakan but to tell you the truth it’s not the same ganache that i normally use on my cakes. if you notice ganache pada kek2 coklat ku nampak very the shining, well that effects doesn’t come from ganache biasa. i’ve been using another method/recipe untuk menghasilkan ganache yang lebih moist, sedap dan berkilat. but i reserve this special ganache for the outer layer because this type tak membantu to hold the cake together. pasal tu kena pakai usual ganache.

other bakers ada cara mereka sendiri. this is my way of doing it. aku sapu the side with ganache dan cantumkan all the 6 cakes. kemudian ratakan satu lapisan nipis (crumb coating) ganache pada ruang2 yang agak berbukit. let it set and once the first layer is set bolehlah aku tuangkan my special ganache ke atas kek by doing it 1/3 at a time. kena cepat2 ratakan ganache sebab kalau lambat2 ganache berinteraksi dengan udara boleh jadi terlalu likat untuk diratakan, berbelak2 pulak jadinya nanti. too cair pun tak boleh coz dia tend to drip at the sides, too hard pulak susah nak diratakan. i had to work fast. alhamdulillah in 30mins i finished covering the whole cake with ganache. after that i leave it to set overnight.
the next day, awal2 pagi lagi aku dah sambung siapkan dekorasi kek pula. i bein with menepek choc rice di keliling kek. terkial2 juga sbab the sides tak cukup lebar untuk menampung tanganku, so aku gunalah spatula kecil untuk meratakan choc rice.
piping the ganache untuk buat borders keliling cake can be a very though job especially bila ganache makin pekat. aku tak mau mencairkan nya semula sebab nanti too thin nak kena tunggu pekat semula lambat. memang likat dan pekat begini bordernya lebih cantik dan elok terletak, tapi pergelangan ku terpaksalah menanggung sakit akibat tekanan yang kuat. lenguhnya sukar nak digambarkan…

pun begitu, aku rasa menyiapkan kek 3kg ni adalah pengalaman yang sangat enriching. owh by the way, final product weigh almost 5kg. the chocolate that i used to cover the cake aja dah melebihi 1.5kg! it is a heavenly pool of choc you have there in the cake :-).
mahukah lagi aku buat kek sebesar ini? ohhh… aku kena fikir berulang2 kali sebelum terima tempahan sebegini lagi. kalaupun iye, it must be on my terms & conditions. hehe 😉

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to The Construction of A 5kg Cake

  1. Lizawati Kasumen berkata:

    sis bleh x bg resepi ganache tu…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s