Category Archives: kuih muih

23 Ramadhan 1431H – Mixed Feeling & Bubur Campur

bila tiba di penghujung ramadhan ni perasaan sedih bercampur baur. saya sedih bila ramadhan semakin dekat meninggalkan kita. saya suka berada dalam bulan ramadhan, sesungguhnya hati saya lebih tunduk di waktu ini, masa saya juga cukup lapang tidak terkejar-kerja dengan … Teruskan membaca

Posted in kuih muih, ramadhan, ramblings | Tinggalkan komen

19 Ramadhan 1431H – Segalanya Pisang

iftar di rumah saya hari ini agak ramai. kami terima kunjungan abang ipar dengan anak-anaknya. pertama kali dalam bulan ramadhan ini kami makan di dining room dengan meja panjang 8 kerusi. kebiasaannya kami hanya makan di dapur sahaja, maklumlah bukannya … Teruskan membaca

Posted in kek, kuih muih, lauk pauk, ramadhan | 2 Komen

19 Ramadhan 1431H – Mee Bandung

mee bandung ni cuma buat tayangan di bulan puasa sahaja. itupun saya buat pada hari khamis lepas cuma tak sempat nak upload gambar.kalau diluar bulan puasa memang susah nak tengok ianya terhidang atas meja. entah kenapa terasa enak sungguh makan … Teruskan membaca

Posted in kuih muih, mee, ramadhan | Tinggalkan komen

18 Ramadhan 1431H – Nikmat Segelas Buih

cerita merepek apa pulak lah nikmat segelas buih. tapi betul saya tak mereka-reka cerita. buih ini memang sedap sekali, kena pula berwarna warni cukup menarik perhatian. ini ialah puding buih yang saya buat sebagai pencuci mulut iftar petang tadi. resipi … Teruskan membaca

Posted in kuih muih, puding, ramadhan, western food | 5 Komen

16 Ramadhan 1431H – Tharka Dhall & Kek Gula Hangus

selalunya saya selitkan gambar hidangan iftar dalam main entry, tapi sebab entry saya agak panjang macam penglipur lara bercakap sorang jadi saya asingkan hidangan iftar. setakat ini saya belum merungut ketandusan idea untuk menu berbuka kan? that’s because saya dah … Teruskan membaca

Posted in kek, kuih muih, lauk pauk, ramadhan | 2 Komen

15 Ramadhan 1431H – "Se amas" Dan "Se riyal"

Masa balik Terengganu tempohari sempatlah saya sakan menjamu tekak dengan kuih muih manis kegemaran saya. Lepas melawat atuk kat hospital, kami singgah di pasar batu 6. Pasar ni memang terkenal dengan deretan gerai kuih muihnya dan sejak kecil memang di … Teruskan membaca

Posted in kampung, kuih muih | Tinggalkan komen

10 Ramadhan 1431H – Bila Azmil Mustapha Datang…

Azmil Mustapha dijemput beri tazkirah di surau kami semalam. Full house surau semalam sampai ada jemaah wanita yang terpaksa solat berhimpit2 ke dinding belakang surau. Tak tahulah pulak jemaah ramai sebab azmil Mustapha datang atau memang kebiasaan di bulan ramadhan … Teruskan membaca

Posted in kuih muih, ramadhan | Tinggalkan komen