Category Archives: lauk pauk

Rendang Tok ku

Semenjak raya saya kurang makan lemang mahupun rendang. Tekak agak kurang teruja berbanding dulu-dulu, lemang dan rendang memang tak boleh dipisahkan dengan saya. Sekarang barulah saya rasa teringin. Semalam masa on the way ke rumah kakak sebab nak serahkan certain … Teruskan membaca

Posted in food, lauk pauk, meat | 5 Komen

22 Ramadhan 1431H – Bintang Di Langit Tanda Hari Tak Hujan

Begitulah yang sering saya beritahu anak-anak. Cuba dongak ke langit, nampak bintang tak? Kalau bertaburan bintang di langit tandanya cuaca cerah tak hujan. Macam malam ini, patutlah terasa humid aja masa dalam surau walau kipas angin tak berhenti berputar. Yaya … Teruskan membaca

Posted in lauk pauk, ramadhan, ramblings | Tinggalkan komen

20 Ramadhan 1431H – Semai Hari Ini Petik Di Akhirat

sudah 20 hari kita berpuasa. staying awake longer hours than usual has finally taken its toll on fahmi and yaya. mereka berdua sudah semakin liat bangun sahur. awal pagi semalam rasa kesian dan lucu bercampur baur melihat anak-anak saya bersahur … Teruskan membaca

Posted in Islam, lauk pauk, nasi, ramadhan, roti | Tinggalkan komen

19 Ramadhan 1431H – Segalanya Pisang

iftar di rumah saya hari ini agak ramai. kami terima kunjungan abang ipar dengan anak-anaknya. pertama kali dalam bulan ramadhan ini kami makan di dining room dengan meja panjang 8 kerusi. kebiasaannya kami hanya makan di dapur sahaja, maklumlah bukannya … Teruskan membaca

Posted in kek, kuih muih, lauk pauk, ramadhan | 2 Komen

18 Ramadhan 1431H – Nasi Gemuk & Kari Kambing

apa pulak lah nasi gemuk ni ye? macam gempak je nama nasi ni. tapi nama sopan dia yang sebenarnya adalah nasi mentega. saya nampak panjang muncung ‘oooo’ kat bibir puan-puan ;-). ada sejarah disebalik pemberian nama nasi gemuk ni yang … Teruskan membaca

Posted in lauk pauk, ramadhan, roti | Tinggalkan komen

16 Ramadhan 1431H – Tharka Dhall & Kek Gula Hangus

selalunya saya selitkan gambar hidangan iftar dalam main entry, tapi sebab entry saya agak panjang macam penglipur lara bercakap sorang jadi saya asingkan hidangan iftar. setakat ini saya belum merungut ketandusan idea untuk menu berbuka kan? that’s because saya dah … Teruskan membaca

Posted in kek, kuih muih, lauk pauk, ramadhan | 2 Komen